Toskánsko
 
Toskánsko

Toskánsko je pravděpodobně nejslavnější vinařská oblast v Itálii. Snad i díky romantickému kouzlu nekonečných kopců, cypřiši lemovanými venkovskými cestami a v kopcích položených vesniček. Tento region však proslavily především kultuvní vína jako Chianti, Brunello di Montalcino nebo Vino Nobile di Montepulciano. 

Toskánsko se nachází ve střední Itálii, na severu sousedí s Ligurií a Emilia-Romagnu, na východě s Umbria a Marche, na jihu pak s Lazio. Jeho západní hranice je tvořena Tyrhénským mořem. Tak jak tomu je s většinou italských regionů, i Toskánsko má dlouhou historii vína datující se až k pátému století před naším letopočtem.

Toskánsko patří k jedné z nejznámějších a nejplodnějších vinařských oblastí v Evropě. Jeho vinice produkují řadu mezinárodně uznávaných vín v různých stylech. Dávno už se nejedná pouze o známá a již zmíněná červená vína, ale také o vína suchá bílá, jako je Vernaccia di San Gimignano, nebo sladká vína  (Vin Santo). Špičková vína v regionu jsou oficiálně uznána a chráněna tituly DOC a DOCG.

Odrůdy Toskánska
 

Toskánsko je domovem řady vín s označením DOC a DOCG a současně se zde produkuje několik velmi dobrých vín "Super Tuscany". Zdaleka nejdůležitější odrůdou Toskánska je Chianti. Chianti se nachází v srdci Toskánska a z celkových 157,000 akrů vinic a 57 milionů litrů vína tvoří Chianti téměř polovinu. Je to velmi příjemné víno určené k okamžitému pití. Jeho největším odběratelem je USA. Chianti Classico, Chianti Classico Superiore DOCGs nebo Chianti Riserva jsou neuvěřitelná vína, která se svou kvalitou prosazují na celosvětové úrovni.

Podnebí je životně důležitým faktorem úspěchu tohoto regionu jako vinařské oblasti. Teplé mírné pobřežní oblasti jsou v kontrastu s vnitrozemím, kde  převládá výraznější kolísání denní teploty, což pomáhá udržovat v hroznech rovnováhu cukrů, kyselin a aromatických látek. Jedné odrůda, které se obzvláště daří v místních svazích vinic, je červené Sangiovese.

Sangiovese je pravděpodobně nejdůležitějším ze všech italských odrůd a můžeme ji proto najít téměř ve všech špičkových červených vínech Toskánska. Díky své bohaté historii a širokému regionálnímu rozložení se však název v určitých oblastech liší - v Montalcinu je to například Brunello, odtud pak Brunello di Montalcino. V Montepulcianu je pro změnu známé jako Prugnolo. Pod názvem Morellino se zase používá k výrobě Morellino di Scansano. 

 

 

 

Nezmeškejte ani jednu novinku! Odebírejte náš newsletter