Piemont
Piemont se řadí k nejlepším vinařským oblastem nejen v Itálii, ale na celém světě
region

Piemont (Piemonte) se právem řadí do kategorie nejlepších světových vinařských oblastí. Je domovem více vín DOCG, než jakýkoli jiný italský region. Mezi těmito víny můžeme najít známá a respektovaná jména jako Barolo, Barbaresco a Barbera. Ačkoli je tento region známý pro svá strohá, tříslovin plná červená vína vyrobená z odrudy Nebbiolo, největší úspěch v posledních letech zaznamenávají vína sladká, bílá, ale i šumivé Moscato d'Asti.

Piemont leží na severozápadě Itálie na úpatí Alp, jak napovídá i samotný název regionu (Italsky piemonte doslova znamená úpatí hor). Hory obklopují jeho severní a západní stranu a tvořící přirozeně impozantní hranici s Provence ve Francii.

Alpy a Apeniny mají na skvělá vína výrazný vliv. Z velké části zodpovídají za příznivé klima v regionu a po mnoho staletí poskytují určitou míru ochrany před invazí. Zavedení a pravidelná aktualizace zahraničních vinařských technologií je jedním z hlavních důvodů, proč Piedmont zůstává tak vinařsky pokročilý ve srovnání s jinými italskými regiony. Blízkost regionu k Francii hraje také významnou roli.

Odrůdy Piemontu
 

Piemont je často popisován jako "Burgundsko" Itálie, a to hlavně kvůli velkému množství relativně malých rodinných vinařství, které kladou obrovský důraz na kvalitu vína, hraničící mnohdy až s posedlostí. Co Burgundsko dělá s Pinot Noir, Piedmont dělá s Nebbiolo.

Hrozny odrůdy Nebbiolo jsou základem pro čtyři DOCG: Barolo a Barbaresco (dvě z nejlepších italských červených vín), Roero a Gattinara. Nebbiolo vína jsou známá pro jejich květinové a tříslovin plné chutě, které sice neoceníte u mladých vín, ale které utvářejí skvělé podmínky pro zrání  vína a archivaci. Dalšími známými odrůdami vyskytujícími se na severu a východě Piemontu jsou Spanna, která se používá ve více než deseti místních DOC včetně Carema, Fara a Nebbiolo d'Alba.

Barbera je snědá odrůda z kopců oblasti Monferrato. Již dlouho se používá k výrobě tzv. každodenních vín, ale již nyní se může pyšnit několika DOC a jejich  počet stále roste. Nejlepší vína Barbera jsou prodávány pod tituly Barbera del Monferrato, Barbera d'Asti nebo Barbera d'Alba. Vyjadřují typický italský styl: trpkost s vůní višní i dobrou kyselinku mírné složitosti. Tato vína jsou méně tříslovinová než jejich protějšek Nebbiolo. Vína Barbera jsou více zábavná (a obchodovatelná) již v prvním nebo druhém roce, čímž získávají konkurenční výhodu v dnešním netrpělivém a rychle se měnícím trhu s vínem.

Třetí červenou odrůdou Piemontu je Dolcetto. To má několik DOC, především pak Dolcettos d'Alba, d'Acqui a di Ovada. Ačkoli by se název mohl přeložit jako "slaďoučký", Dolcetto se obvykle používá k výrobě suchého červeného vína se chutným jemně hořkým závěrem. Bohužel narozdíl od Nebbiola nebo Barbery, vína Dolcetto příliš často postrádají vytříbenost a složitost.

Za zmínku jistě stojí i Brachetto, především pro své sladké, šumivé, červené Brachetto d'Acqui DOCG

Ačkoli je Piemont známý jako region červeného vína, produkuje se zde i několik výborných bílých vín. Nejviditelnější (v každém slova smyslu) je populární Moscato d'Asti, spolu s jeho méně ambiciózním bratrancem Asti Spumante. Obě tato vína jsou sice vyrobena z hroznů Moscato vypěstovaných v okolí města Asti, nicméně Moscato d'Asti je výrazně sladší, perlivější, a celkově kvalitnější.

Nejznámější bílým vínem Piemotu je Gavi, které se vyrábí z odrůdy Cortese. V poslední době však Gavi čelí vážné konkurenci, a to v podobě svůdně aromatického Arneis, které se stává stále populárnějším především díky své jemné a exotické vůni. Nejlepší Arneis pak pochází z Roero.

Nemůžeme opomenout zmínit ještě poslední bílé víno, Erbaluce (z Erbaluce di Caluso), jehož produkce se za poslední tři desetiletí trojnásobně zvýšila. 

S více DOCG než kterýkoli jiný italský region, i s 40% svého vína vyrobeného na úrovni DOC / G, se Piedmont přetahuje s Venetem a Toskánskem o první místo mezi nejlepšími italskými vinařskými oblastmi. Je to kraj, který odhaluje své hvězdné hrozny, ale i nadále se nebojí experimentovat s novými odrůdami.

Nezmeškejte ani jednu novinku! Odebírejte náš newsletter