Kalábrie
 
Kalabrie

Kalábrie je vinařská oblast jižní Itálie a ve skutečnosti se jedná o velký poloostrov vyčnívající mezi Jónským a Tyrhénským mořem. Kalábrie a jeho vína byly předmětem mnoha vlivů v průběhu staletí. Už starověcí Řekové zde pěstovali první vinnou révu. Po mnoho staletí pak byla vína z Kalábrie slavná nejen v Itálii, ale také v dalších evropských zemích. Jejich sláva začala upadat, jak vznikla konkurence ze strany francouzských regionů jako je Bordeaux, které byly jak geograficky, tak i kulturně blíže ke klíčovým trhům jako je Londýn a Amsterdam. Pomalý úpadek pak urychlila na konci 19. století epidemie "révokazu", která zpustošila velkou většinu vinic Kalábrie. Přestože na konci 20. století tato vinařská oblast zvonu začala ukazovat světu svůj potenciál a umění vytvořit kvalitní víno v obrovských objemech, z epidemie se zatím ještě úplně zotavit nedokázala.

Kalábrie je venkovský region a jeho ekonomika je závislá na obilovinách, citrusech a zejména olivách. Vinohradnictví a vinařství jsou daleko od životně důležitých odvětví a tvoří jen malou část využívání půdy: kolem 30,000ha v regionu v roce 2010. Zdejší krajina je hornatá a to vedlo k roztříštěnému vlastnictví půdy a spoustě drobných vinařů. Bez účinných družstev je pak výroba vína neúměrně nákladná a udržování vinařských zařízení si může dovolit jen malé procento drobných vinařů

Odrůdy Kalábrie
 

Přes znepokojující stav ve kterém se vínohradnictví Kalábrie ocitá, je region domovem 12 DOC titulů. Pod těchto 12 DOC pak spatá pouze 5% celkové produkce vína v regionu. Nejstarší a nejslavnější víno Kalábrie je Ciro, dalším pak sladká bílá Graco di Bianco z jihovýchodního pobřeží Kalábrie. Ostatní DOC zatím nejsou ve vinařském světě moc známé a oblíbené, ale to se může velmi brzy změnit. Šest z těchto méně známých DOC se nacházejí v západní části regionu kolem údolí řeky Crati, mezi Pollino na severu a Lamezia na jihu. Severo-západ od té oblasti je pak domovem pozoruhodných bílých vín Verbicaro, které je jedním z vín jež může pomoci obnovit zašlou slávu vín v Kalábrii.

Téměř všechny z těchto oblastí upřednostňují moštové odrůdy červených hroznů Gaglioppo a Greco Nero, případně bílé hrozny Greco Bianco, Trebbiano Toscano a Malvasia Bianca. Sicilské odrůdy jako je červená Nerello Mascalese s Nerello Cappuccio a bílou Ansonica jsou stále populárnější kalábrijský terroir jim velmi vyhovuje. Stejně jako je tomu téměř ve všech jihoitalských regionech, obchodní potenciál mezinárodních odrůd jako je Chardonnay a Cabernet Sauvignon nezůstal bez povšimnutí a pěstují se zde stále více.

Nezmeškejte ani jednu novinku! Odebírejte náš newsletter