Apulie
 
Puglia

Apulie (Puglia) je dlouhá tenká vinařská oblast na jihovýchodě Itálie a rozděluje se na severní a jižní část, které jsou velmi rozdílné. Zatímco sever svou kulturou spadá více do střední itálie, jih si nadále udržuje silné spojení se svou řecko-římskou historií.

Jeden faktor, který spojuje severní a jižní Apulii je výběr zde pěstovaných plodin: olivy a hrozny, přesně v tomto pořadí. Region je zodpovědný za téměř polovinu celkové produkce olivového oleje v Itálii a zároveň si udržuje pověst jako plodný zdroj (většinou červeného) vína, bohuže nepříliš valné kvality. Vyrábělo se zde obrovské množství míchaného levného vína, vermutu nebo vínové pálenky. To mělo postupem času pro Apulii vážné ekonomické důsledky a pověst vín v regionu byla velmi pošramocena. Jak se svět začal dožadovat vyšší kvality vína, sériově vyráběné víno v Apulii pro něj přestalo mít hodnotu. Spotřebitelé totiž na konci 20. století začali čím dál více dávat přednost kvalitě před kvantitou a to zejména poté, si byli schopni zajistit levné kvalitní víno ze zemí jako je Austrálie, Argentina nebo Chile.

Řešením se ukázalo snížení žalostně volného přidělování DOC a změna přístupu při výrobě vína. Mnoho vinařských firem tady začalo využívat služeb "létajících vinařů" z celého světa a zaměřili se na kvalitů svých produktů. Před patnácti lety jen malé procento vína v této oblasti mohlo nosit označení DOC, ale postupem času zde takto označených vín můžeme vidět víc a víc. V roce 2010 region dokonce získal své první DOCG v Primitivo di Manduria Dolce Naturale a o rok později je následovala trojce červených vín z Castel del Monte DOC.

Odrůdy Apulie
 

Apulie může být rozdělena do tří různých vinařských oblastí, které přímo odpovídají jeho administrativním provinciím: Foggia na severu, Bari a Taranto ve středu a Brindisi a Lecce na jihu. Pravá Apulie se nachází na jihu pod hranicí Brindisi-Taranto. Zde jsou vína vyrobena z hroznů odrůd téměř jedinečných pro tuto oblast, zatímco na severu převažují odrůdy hojně využívané po celé střední a severní Itálii (jako jsou Sangiovese a Montepulciano). V celém regionu se nejvíce daří červeným vínům z hroznů Negroamaro a Primitivo, zatímco Verdeca je jediným příkladem pro bílé hrozny v této oblasti. Primitivo je doma v Manduria a Gioia del Colle a vytváří robustní a plná vína. Negroamaro je rozšířenější a definuje červená vína většiny jižní Piglie Docs: Alezio, Matino, Galatina, Copertino, Nardo, Leverano, Lizzano, Salice Salentino, Squinzano a Brindisi. 

Ve středu Apulie je několik DOC kolem Barletta, Cerignola a Castel del Monte, kde vládne Uva di Troia. Tato nízká výnosná modrá odrůda je pojmenována po nedalekém městě. Z hlediska terroir má Puglia impozantní řadu přírodnzdrojů, které pomáhají povzbudit plodný růst vinné révy. Horké středomořské klima, trvalé sluníčko a příležitostný mořský vánek, je téměř dokonalým prostředím pro vinařství. Geologie oblasti ukazuje křídový vápenec pod vrstvami bohaté na železo. Nejvíce je to viditelné v půdě okolo kopce Colline Joniche Tarantine a okolí Martina Franca a Locorotondo v údolí Itria.

V současné době již region Apulie pomalu setřásá svou pověst producenta obyčejných vysoce alkoholický a nepříliš kvalitních vín. Její červené odrůdy můžou směle soupeřit s tím nejlepším z Austrálie nebo Jižní Ameriky.

 

Nezmeškejte ani jednu novinku! Odebírejte náš newsletter