2019
Vite Colte
James Suckling | 89 (2018) |
MUNDUS VINI | SILVER |
Víno Gavi del Comune di Gavi "Masseria dei Carmelitani" je vyrobeno z hroznů pocházejícíh z vinic v obci Gavi, které leží na písčitých půdách. Kopcovitý terén poblíž Ligůrských apenin v nadmořské výšce 250-300 metrů utváří skvělou kvalitu tohoto vína.
Víno je vyrobeno výhradně z hroznů Cortese di Gavi, které se ručně sbírají na konci září. Po šetrném lisování probíhá fermentace při řízené teplotě v nerezových tancích. Následuje několika měsíční zrání v lahvích.
Barva je světle žlutá se zelenkavými odlesky. Víno má bohaté, svěží ovocné aroma s květinovými tóny. Chuť je příjemně suchá, plná a elegantní, s dobrou harmonii struktury a jemnosti.
Víno je vynikající k zeleninovým předkrmům, i v kombinovaci k těstovinám, rizotům a bílým masům.
Piemont se právem řadí do kategorie nejlepších světových vinařských oblastí. Je domovem více vín DOCG než jakýkoli jiný italský region a můžeme mezi nimi najít známá a respektovaná jména jako Barolo, Barbaresco a Barbera d'Asti. Ačkoli je tento region známý pro svá strohá, tříslovin plná červená vína vyrobená z odrůdy Nebbiolo, největší úspěch v posledních letez zaznamenávají vína sladká, bílá nebo šumivé Moscato d'Asti. Piemont leží na severozápadě Itálie na úpatí Alp, jak napovídá i samotný název regionu (Italsky piemonte doslova znamená úpatí hor). Hory obklopují jeho severní a západní stranu a tvoří jeho přirozeně impozantní hranici s Provence ve Francii. Alpy a Apeniny mají na skvělá vína výrazný vliv. Jsou z velké části zodpovědné za příznivé klima v regionu a po mnoho staletí poskytují určitou míru ochrany před invazí. Zavedení a pravidelná aktualizace zahraničních vinařských technologií, je jedním z hlavních důvodů, proč Piedmont zůstává tak vinařsky pokročilý ve srovnání s jinými italskými regiony. Blízkost regionu do Francie pak také hraje významnou roli. ...více
Vinařství se sídlem v Barolo, v jedné z nejznámějších vinařských oblastí světa. Jedná se o podílovou společnost 14 družstev, která byla založena v roce 1980. Cílem vinařství je identifikovat a vyrábět vína z nejlepších vinic svých 2.500 členů. V současné době se jedná o 180 pěstitelů na 300 hektarech vinic, které jsou obhospodařovány s cílem biologické přeměny a s “ecofriendly" přístupem. Každý vinař věnuje část svého majetku do projektu, díky čemuž získá profesionálníí péči spolu s podporou agronoma. Je to opravdový vinař, který využívá všech svých schopnosti a nadšení. Za každým vínem je tvář, příběh a rodina. Název Vite Colte má dvojí význam, odkazuje na vinaře s vysokými znalostmi a zkušenostmi!