2016
Giulio Straccali
170 Kč
James Suckling | 88 |
Víno Pinot Grigio je vyrobeno z hroznů pocházejícíh z vinic v Casteggioand Broni v oblasti Provincia di Pavia.
Víno je vyrobeno výhradně z hroznů Pinot Grigio, které se sbírají v průběhu září. Po šetrném lisování probíhá fermentace při řízené teplotě v nerezových tancích. Následuje několika měsíční zrání v lahvích.
Barva je intenzivní světle žlutá se zelenkavými odlesky. Víno má intenzivní a elegantní ovocné aroma s tóny ovoce a květů. Chuť má dobrou strukturu je svěží, harmonické s příjemnou dochutí.
Víno doporučujeme k zeleninovým předkrmům, nebo ho lze kombinovat k středomořským pokrmům, mořským plodům a korýšům.
Přestože je Lombardie jedním z největších a nejlidnatějších regionů v Itálii, má jen dvě světové uznávaná vína: červené Valtellina a šumivé Franciacorta. Většina jeho dalších vín je vyráběny pod méně známými DOC nebo pod jedním z IGT regionu. Region se nachází v samém srdci severní Itálie a je ohraničen Piemontem na východě, Emilií-Romagnou na jihu a Benátskem na západě. Na severu jsou mohutné centrální Alpy a Švýcarský region Ticino.
Vína jsou pěstována kolem břehu jezera Garda po celá staletí. Vliv klimatu tohoto i dalších jezer je obzvláště cenný v chladnějších oblastech. Nejpozoruhodnější z nízko položených vinic Lombardie jsou Oltrepò Pavese, Mantovano a San Colombano al Lambro.
Poloha Lombardie přispívá k jeho působivé rozmanitosti. Například vinice Valtellina ležící v nadmořské výšce mezi 230m a 765m jsou chlazeny alpskými větry, které foukají z východu na západ dolů do údolí. Vzhledem k vysokohorskému kontinentálnímu klima zde denní teplota velmi kolísá. ...více
Historie tohoto toskánského vinařství se píše od roku 1925 kdy ji založil Giulio Straccali. Tento expert enolog, podnikatel, zemědělec a producent vína, byl především vizionář. Prostřednictvím toskánských vín, se snažil sdělit zbytku světě vůně, barvy a chuť své milované vlasti. Po celý svůj život se usilovně snažil chránit a pečovat o dobrou pověst a kvalitu vín Chianti. Byl jedním ze zakladatelů konsorcia Černého kohouta a od roku 1942 až do své smrti v roce 1969, působil jako jeho víceprezident. Italo Zingarelli, zakladatel Rocca delle Macie sdílel stejný sen, který stanovil Giulio Straccali o mnoho desetiletí dříve. Díky tomu se v roce 1978 rozhodl koupit vinařství od rodiny Straccali. Díky usilovné práci rodiny Zingarelli, se stala vína Straccali znamé po celém světě pro svou vynikající kvalitu a výjimečnou hodnotu.