2015
Pietra Pura
430 Kč
Hrozny používané pro výrobu vína Dolceluna se pěstují ve vybraných oblastech San Marzano v regionu Salento Puglia.
Víno je vyrobeno výhradně z ručně sbíraných hroznů Primitivo di Manduria. Po šetrném lisování probíhá macerace a následná fermentace při řízené teplotě v nerezových tancích. Následuje zrání 12 měsíců ve francouzských a amerických dubových sudech.
Barva je intenzivní rubínově červená s fialovými odlesky. Komplexní ovocné aroma s tóny třešňové marmelády, sušených fíků s lehkou pikantností. Chuť je elegantní s tóny medu zjemněnou lehkou kyselinou.
Víno doporučujeme k ovocným a čokoládovým dezertů, čokoládě a zralým sýrům.
Apulie je dlouhá tenká vinařská oblast na jihovýchodě Itálie a rozděluje se na severní a jižní část, které jsou velmi rozdílné. Zatímco sever svou kulturou spadá více do střední itálie, jih si nadále udržuje silné spojení se svou řecko-římskou historií.
Jeden faktor, který spojuje severní a jižní Apulii je výběr zde pěstovaných plodin: olivy a vinná réva, přesně v tomto pořadí. Region je zodpovědný za téměř polovinu celkové produkce olivového oleje v Itálii a zároveň si udržuje pověst jako plodný zdroj (většinou červeného) vína, bohuže nepříliš valné kvality. Vyrábělo se zde obrovské množství míchaného levného vína, vermutu nebo vínové pálenky. To mělo postupem času pro Apulii vážné ekonomické důsledky a pověst vín v regionu byla velmi pošramocena. Jak se svět začal dožadovat vyšší kvality vína, sériově vyráběné víno v Apulii pro něj přestalo mít hodnotu. Spotřebitelé totiž na konci 20. století začali čím dál více dávat přednost kvalitě před kvantitou a to zejména poté, si byli schopni zajistit levné kvalitní víno ze zemí jako je Austrálie, Argentina nebo Chile. ...více
Vína tohoto vinařství jsou výsledkem snahy produkovat co nejpůvodnější vína typická pro tuto oblast. Díky tomu vyjadřují to nejlepší z terroiru vinic oblasti Salento. Rocca delle Macie využila zkušenosti a odborné znalosti pro vytvoření tří různých druhů vín, která pochází z odrůd hroznů Primitivo a Negroamaro. Tyto vysoce kvalitní vína jsou vyrobeny z hroznů pěstovaných ve vinicích pečlivě vybranými odborníky z Rocca delle Macie. Víroba vína probíhá v regionu Puglia, pod dohledem Luca Francioniho, vrchního vinaře rodiny Zingarelli.