Piemont (Piemonte) se právem řadí do kategorie nejlepších světových vinařských oblastí. Je domovem více vín DOCG, než jakýkoli jiný italský region. Mezi těmito víny můžeme najít známá a respektovaná jména jako Barolo, Barbaresco a Barbera. Ačkoli je tento region známý pro svá strohá, tříslovin plná červená vína vyrobená z odrudy Nebbiolo, největší úspěch v posledních letech zaznamenávají vína sladká, bílá, ale i šumivé Moscato d'Asti.

Piemont leží na severozápadě Itálie na úpatí Alp, jak napovídá i samotný název regionu (Italsky piemonte doslova znamená úpatí hor). Hory obklopují jeho severní a západní stranu a tvořící přirozeně impozantní hranici s Provence ve Francii.

Alpy a Apeniny mají na skvělá vína výrazný vliv. Z velké části zodpovídají za příznivé klima v regionu a po mnoho staletí poskytují určitou míru ochrany před invazí. Zavedení a pravidelná aktualizace zahraničních vinařských technologií je jedním z hlavních důvodů, proč Piedmont zůstává tak vinařsky pokročilý ve srovnání s jinými italskými regiony. Blízkost regionu k Francii hraje také významnou roli.

Odrůdy Piemontu

Piemont je často popisován jako "Burgundsko" Itálie, a to hlavně kvůli velkému množství relativně malých rodinných vinařství, které kladou obrovský důraz na kvalitu vína, hraničící mnohdy až s posedlostí. Co Burgundsko dělá s Pinot Noir, Piedmont dělá s Nebbiolo.

Hrozny odrůdy Nebbiolo jsou základem pro čtyři DOCG: Barolo a Barbaresco (dvě z nejlepších italských červených vín), Roero a Gattinara. Nebbiolo vína jsou známá pro jejich květinové a tříslovin plné chutě, které sice neoceníte u mladých vín, ale které utvářejí skvělé podmínky pro zrání  vína a archivaci. Dalšími známými odrůdami vyskytujícími se na severu a východě Piemontu jsou Spanna, která se používá ve více než deseti místních DOC včetně Carema, Fara a Nebbiolo d'Alba.

Barbera je snědá odrůda z kopců oblasti Monferrato. Již dlouho se používá k výrobě tzv. každodenních vín, ale již nyní se může pyšnit několika DOC a jejich  počet stále roste. Nejlepší vína Barbera jsou prodávány pod tituly Barbera del Monferrato, Barbera d'Asti nebo Barbera d'Alba. Vyjadřují typický italský styl: trpkost s vůní višní i dobrou kyselinku mírné složitosti. Tato vína jsou méně tříslovinová než jejich protějšek Nebbiolo. Vína Barbera jsou více zábavná (a obchodovatelná) již v prvním nebo druhém roce, čímž získávají konkurenční výhodu v dnešním netrpělivém a rychle se měnícím trhu s vínem.

Třetí červenou odrůdou Piemontu je Dolcetto. To má několik DOC, především pak Dolcettos d'Alba, d'Acqui a di Ovada. Ačkoli by se název mohl přeložit jako "slaďoučký", Dolcetto se obvykle používá k výrobě suchého červeného vína se chutným jemně hořkým závěrem. Bohužel narozdíl od Nebbiola nebo Barbery, vína Dolcetto příliš často postrádají vytříbenost a složitost.

Za zmínku jistě stojí i Brachetto, především pro své sladké, šumivé, červené Brachetto d'Acqui DOCG. 

Ačkoli je Piemont známý jako region červeného vína, produkuje se zde i několik výborných bílých vín. Nejviditelnější (v každém slova smyslu) je populární Moscato d'Asti, spolu s jeho méně ambiciózním bratrancem Asti Spumante. Obě tato vína jsou sice vyrobena z hroznů Moscato vypěstovaných v okolí města Asti, nicméně Moscato d'Asti je výrazně sladší, perlivější, a celkově kvalitnější.

Nejznámější bílým vínem Piemotu je Gavi, které se vyrábí z odrůdy Cortese. V poslední době však Gavi čelí vážné konkurenci, a to v podobě svůdně aromatického Arneis, které se stává stále populárnějším především díky své jemné a exotické vůni. Nejlepší Arneis pak pochází z Roero.

Nemůžeme opomenout zmínit ještě poslední bílé víno, Erbaluce (z Erbaluce di Caluso), jehož produkce se za poslední tři desetiletí trojnásobně zvýšila. 

S více DOCG než kterýkoli jiný italský region, i s 40% svého vína vyrobeného na úrovni DOC / G, se Piedmont přetahuje s Venetem a Toskánskem o první místo mezi nejlepšími italskými vinařskými oblastmi. Je to kraj, který odhaluje své hvězdné hrozny, ale i nadále se nebojí experimentovat s novými odrůdami.