2004
Lini 910
650 Kč
Gamberro rosso |
|
Wine Spectator | 87 |
Metodo Classico Millesimato Rosso je mimořádná interpretace vína Lambrusco. Zrání tohoto vína probíhá řadu let s cílem vytvoření velkého sektu.
Víno je vyrobeno výhradně z hroznů Lambrusco Salamino, které jsou sklizené v období od konce srpna do začátku září. Po šetrném lisování probíhá macerace a následná fermentace při řízené teplotě v nerezových tancích. Následuje zrání po dobu až 5 let.
Barva je intenzivní tmavě rubínová se světlými odlesky. Komplexní aroma s náznakem vůně posekáné trávy a květin. Dále nabízí tóny rybízu, léčivých bylin a rebarbory. Chuť je komplexní, hluboká a vrstvevnatá, s jasnou kyselinou, lehkou tříslovinou a bohtými ovocnými tóny připomínající červené ovoce a koření.
Víno je skvělé jako aperitiv pro slavnostní chvíle, ale lze ho skvěle kombinovat k velkým pokrmům z masa.
Trojúhelníkový tvar této oblasti je tvořen přírodními hranicemi řeky Pádu na severu, Apeninskými horami na jihu a pobřežím Jaderského moře na východe. Skládá se ze dvou odlišných zeměpisných oblastí zhruba stejné velikosti na rovinách Emilia a na úpatí Apenin v Romagna. Typicky kontinentální klima v centru regionu se stává mírnější směrem k pobřeží. Celková plocha vinic je asi 70.000 ha a velká část z nich je vysazená na úrodných plochých pozemcích, které produkují vysoké výnosy. Nejlepší místa jsou v kopcích kolem Piacenza v DOC Colli Piacentina v Colli Bolognesi a na svazích Apeninského Romagna.
Tato vysoce produktivní oblast činí přibližně 7 milionů hektolitrů vína ročně, z nichž 15% má status DOC. Nejčastější odrůdy jsou bílé Trebbiano a Albana a červené Sangiovese a Lambrusco. Lambrusco, které zůstává jedním z nejoblíbenějších italských vín, je synonymem Emilia Romagna... více
Toto vinařství je nerozlučně spjato s regionem vína Lambrusco. Vinařství bylo založeno v roce 1910 v obci Correggio, která se nachází v srdci regionu Emilia-Romagna a dnes je víno produkováno již čtvrtou generací. Za posledních 100 let se hodně změnilo ve vinařském světě a to zejména pro Lambrusco, které nyní zažívá velký comeback. Vinařství nabízí širokou škálu šumivých vín Lambrusco, bílé, růžové a červené. Vína jsou vyráběna metodou Charmat (metodou používanou k výrobě Prosecco a nejčastěji používané pro Lambrusco), ale i náročnější klasickou metodou (Metodo Classico - používána i pro šampaňské). V roce 2015 zařadil Wine Spectator vinařství Lini 910 na seznam 100 Opera Wine - nejlepších Italských výrobců.