Benátsko (Veneto) se stává stále důležitější vinařskou oblastí, ležící v severovýchodním cípu Itálie. Administrativně je součástí Triveneto zóny, spolu s jeho menšími sousedy Trentino-Alto Adige a Friuli-Venezia Giulia. Z hlediska geografie, kultury a stylu vína, představuje přechod mezi vysokohorskými oblastmi germano-slovanského konce Itálie a teplejších, sušších oblastí položených více na jihu.

Regiony Sicílie a Apulie byly po dlouhou dobu hlavními výrobci vína v Itálii, nicméně ve druhé polovině 20. století se produkce začala posouvat na sever k Benátsku. Zatímco jižní italské regiony začaly více a více strádat v porovnání s celosvětovou konkurencí, Benátsko postupně získávalo širší uznání, především díky vínům jako jsou Valpolicella, Amarone, Soave a Prosecco. Benátsko je sice rozlohou menší než ostatní hlavní vinařské oblasti v Itálii (Piemont, Toskánsko, Lombardie, Apulie nebo Sicílie), přesto je v současnosti svou vinařskou produkcí výrazně převyšuje.

Mezi hlavní odrůdy patří ovocná červená Valpolicella, doplněná o intenzivní Amarone a sladké Recioto. Benátsko je vyzbrojeno impozantním portfoliem červených vín, která doplňují i osvěžující bílá vína, jako Soave nebo šumivé Prosecco. Více než 25% vína z regionu se právem pyšní tituly DOC / DOCG.

ODRŮDY BENÁTSKA
 

Benátsko je rozděleno do tří geografických oblastí význačujících se rozdílným klimatem i geologií. V severozápadním předhůří Alp sestupuje podél východního okraje jezera Lago di Garda, zatímco na druhé straně kopíruje řeku Adige, sestupující z výšin Alto Adige. Ve zdejším chladnějším, Alpami ovlivňovaném klimatu, se krásně daří jak svěžím bílým vínům Bianco di Custozza a Garda, tak i lehkým červeným vínům Bardolino.

V oblasti na východ od jezera a severně od Verony se nachází Valpolicella a jeho sub-region Valpantena. V místích sklepech se každoročně vyrábí půl milionu hektolitrů ovocného červeného vína. Valpolicella může jako jediná soupeřit s Toskánskem z hlediska objemu výroby slavného Chianti. Bezprostředně na východ od Valpolicelly se rozprostírá domov skvělého suchého bílého vína Soave, které v dnešní době patří mezi nejslavnější italská vína. Ještě východněji se nachází oblast Gambellara. Klíčové odrůdy bílé révy v této oblasti jsou Garganega a Trebbiano, zatímco Corvina, Rondinella Molinara reprezentuji místní odrůdy červených vín.

V centrálním Benátsku kolem Vicenzy a Padovy nalezneme kopce Colli Berici, Colli Euganei a Breganze, pod nimiž je místími vinaři produkováno obrovské množství vína. Většina z těch výše položených se pyšní statusem DOC. Svůj druhý domoz zde našly i mezinárodní odrůdy jako Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Rulandské modré (Pinot Nero). Co pro severní Itálii znamená Pinot Grigio, to je pro Veneto Tocai Friulano.

V severovýchodním cípu regionu na obou stranách řeky Piave (s vlastním Piave DOC) vládně šumivé víno Prosecco. Vyrábí se zde i Lison, Lison-Pramaggiore, Montello e Colli Asolani a Colli di Conegliano, ale společnou odrůdou, která spojuje téměř všechny vinařské plochy na severovýchodě Veneta je Glera (typicky známá jako Prosecco).

Názvy jako Veneto, Verona, Vicenza, Valpolicella, Valpantena a Valdobbiadene se s vervou objevila teprve nedávno. Nyní dokonce i historický kanál Benátky má svůj vlastní DOC, Venezia. Ať už bude budoucnost pro region a jeho vína jakákoliv, v současné době Benátsko píše dějiný vína.