Benátsko

Benátsko (Veneto) se stává stále důležitější vinařskou oblastí, ležící v severovýchodním cípu Itálie. Administrativně je součástí Triveneto zóny, spolu s jeho menšími sousedy Trentino-Alto Adige a Friuli-Venezia Giulia. Z hlediska geografie, kultury a stylu vína, představuje přechod mezi vysokohorskými oblastmi germano-slovanského konce Itálie a teplejších, sušších oblastí položených více na jihu.
Regiony Sicílie a Apulie byly po dlouhou dobu hlavními výrobci vína v Itálii, nicméně ve druhé polovině 20. století se produkce začala posouvat na sever k Benátsku. Zatímco jižní italské regiony začaly více a více strádat v porovnání s celosvětovou konkurencí, Benátsko postupně získávalo širší uznání, především díky vínům jako jsou Valpolicella, Amarone, Soave a Prosecco. Benátsko je sice rozlohou menší než ostatní hlavní vinařské oblasti v Itálii (Piemont, Toskánsko, Lombardie, Apulie nebo Sicílie), přesto je v současnosti svou vinařskou produkcí výrazně převyšuje.
Mezi hlavní odrůdy patří ovocná červená Valpolicella, doplněná o intenzivní Amarone a sladké Recioto. Benátsko je vyzbrojeno impozantním portfoliem červených vín, která doplňují i osvěžující bílá vína, jako Soave nebo šumivé Prosecco. Více než 25% vína z regionu se právem pyšní tituly DOC / DOCG.
Benátsko je rozděleno do tří geografických oblastí význačujících se rozdílným klimatem i geologií. V severozápadním předhůří Alp sestupuje podél východního okraje jezera Lago di Garda, zatímco na druhé straně kopíruje řeku Adige, sestupující z výšin Alto Adige. Ve zdejším chladnějším, Alpami ovlivňovaném klimatu, se krásně daří jak svěžím bílým vínům Bianco di Custozza a Garda, tak i lehkým červeným vínům Bardolino.
V oblasti na východ od jezera a severně od Verony se nachází Valpolicella a jeho sub-region Valpantena. V místích sklepech se každoročně vyrábí půl milionu hektolitrů ovocného červeného vína. Valpolicella může jako jediná soupeřit s Toskánskem z hlediska objemu výroby slavného Chianti. Bezprostředně na východ od Valpolicelly se rozprostírá domov skvělého suchého bílého vína Soave, které v dnešní době patří mezi nejslavnější italská vína. Ještě východněji se nachází oblast Gambellara. Klíčové odrůdy bílé révy v této oblasti jsou Garganega a Trebbiano, zatímco Corvina, Rondinella Molinara reprezentuji místní odrůdy červených vín.
V centrálním Benátsku kolem Vicenzy a Padovy nalezneme kopce Colli Berici, Colli Euganei a Breganze, pod nimiž je místími vinaři produkováno obrovské množství vína. Většina z těch výše položených se pyšní statusem DOC. Svůj druhý domoz zde našly i mezinárodní odrůdy jako Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Rulandské modré (Pinot Nero). Co pro severní Itálii znamená Pinot Grigio, to je pro Veneto Tocai Friulano.
V severovýchodním cípu regionu na obou stranách řeky Piave (s vlastním Piave DOC) vládně šumivé víno Prosecco. Vyrábí se zde i Lison, Lison-Pramaggiore, Montello e Colli Asolani a Colli di Conegliano, ale společnou odrůdou, která spojuje téměř všechny vinařské plochy na severovýchodě Veneta je Glera (typicky známá jako Prosecco).
Názvy jako Veneto, Verona, Vicenza, Valpolicella, Valpantena a Valdobbiadene se s vervou objevila teprve nedávno. Nyní dokonce i historický kanál Benátky má svůj vlastní DOC, Venezia. Ať už bude budoucnost pro region a jeho vína jakákoliv, v současné době Benátsko píše dějiný vína.

CONEGLIANO VALDOBBIADENE PROSECCO COLLE 170 MILLESIMATO 2020 BRUT DOCG BIO

CONEGLIANO VALDOBBIADENE PROSECCO RIVE DI COZZUOLO MILLESIMATO BRUT DOCG 2020

CONEGLIANO VALDOBBIADENE PROSECCO RIVE DI COZZUOLO MILLESIMATO EXTRA DRY DOCG 2021

PROSECCO BORGO LUNA EXTRA DRY DOC BIO 2021

PROSECCO BORGO LUNA BRUT DOC 2019

PROSECCO BORGO LUNA BRUT DOC BIO 2021

