Abruzzo je oblast na východním pobřeží Jaderského moře. Jeho bezprostřední sousedé jsou Marche na severu, Lazio na západě a jihozápadě a Molise na jihovýchodě.

Vinařské tradice se v Abruzzu datují zpět do šestého století před Kristem díky Etruskům, kteří hráli důležitou roli při zavádění vinařství do této oblasti. V té době Abruzzské vinice byly obecně soustředěny v údolí Peligna v provincii L'Aquila. Nicméně existují důkazy, že pěstování vinné révy sahá až do čtvrtého století před naším letopočtem, kdy se zde vyráběl sladký Moscato. 

Bohužel zde bylo vinařství odsunuto do pozadí po mnoho staletí. V posledních 40-50 letech se o renesanci vinařství snaží družstevní vinařství soustředěné v provincii Chieti. Historicky špatná oblast Abruzzo je nyní prosperující a neustále získává hospodářskou půdu. Hlavními dovozci vína z Abruzza je Německo, USA a Kanada, dále pak velké nákupy pochází z Velké Británie, Švédska, Dánska a Norska.

Díky oživení vinařství pomalu končí éra nebaleného vína, které po značnou dobu ovládalo tuto oblast. Region nyní mění tradice a postupně směřuje k produkci více kvalitních vín. Jedním z průkopníků tohoto stylu je Gianni Masciarelli, která je součástí nové generace enologů, vinařských odborníků a podnikatelů, kteří jsou hybnou silou značného zlepšení kvality Abruzzo vín.

ODRŮDY ABRUZZA
 

Abruzzo má aktuálně 36,000ha půdy osázené vinnou révou s roční produkcí více než 3,5 milionu hl. Nicméně co se týče kvantitativní výroby vína zůstává na pátém místě mezi italskými vinařskými regiony po Sicílii, Apulii, Benátsku a Emilia-Romagna.

Zeměpisný obraz Abruzza je pozoruhodný. Robustní, hornatá oblast s dlouhým pobřežím, její svěží zelená krajina je poseta národními parky a lesy. Abruzzo je situováno ideálně mezi Jaderským mořem na východě a Apeniny a Maiella pohořím na západě - včetně Gran Sasso, jednoho z nejvyšších italských vrcholů (2895m).

Není divu, že Abruzzo poskytuje ideální místo pro pěstování vinné révy. Vinařství vzkvétají díky terroir, hojnosti slunečního svitu, velkorysých srážek a variabilnímu podnebí. Teplé a suché podnebí na pobřeží a kontinentální (horko v létě a chladné počasí v zimě) vnitrozemí. Kromě toho jsou zde díky vysokým nadmořským výškám cítit dramatické změny denní teploty. V kombinaci s chladnými horskými vzdušnými proudy moderují teplotu na vinicích nacházejících se na svazích a poskytují dokonalé mezoklima pro vinnou révu. Nejpříznivější podmínky pěstování se nacházejí v nízkých kopcích Teramo, Colline Teramane.

Většina vinic se nacházejí v horských oblastech, z nichž 75% je v provincii Chieti a zbytek se nachází v Pecara, Teramo a L'Aquila. Typické vinařství Abruzza se skládá z úzkých do kopců směřujících vinic. Tento styl představuje přibližně 80% z vinic, zatímco zbytek jsou nově sazené v řádcích.

Abruzzo je domovem jednoho DOCG - Montepulciano d'Abruzzo Colline Teramane a tří DOC: růžové Cerasuolo Montepulciano d'Abruzzo a bílé Trebbiano d'Abruzzo jsou nejznámější, následuje méně známý Controguerra. Odrůdy hroznů z této oblasti jsou nativní červené. Bílé Montepulciano Trebbiano a menší roli zde zastává několik mezinárodních odrůd jako je Chardonnay, Cabernet Sauvignon a Merlot nebo domácí odrůdy jako je Sangiovese, Passerina, Pecorino a Cococciola. Obvyklý proces zrání vína Abruzzo je v dubovéhých sudech, nicméně např. Montepulciano Cerasuolo zraje z nerezové oceli.

Žádná položka