MEZINÁRODNÍ PRŮVODCI (HODNOTITELÉ)

Svět vína je tak obrovský "kolos", že je téměř nemožné se v něm vyznat. Vinařských oblastí, vín a odrůd je tolik, že ani největší znalci nemají šanci všechna vína znát a učí se celý život. Proto je zcela legitimní požádat o pomoc odborníky na víno, protože tito specialisté a jejich publikace pomáhají při výběru vín. Zde naleznete výběr od nejvýznamnějších vinařských kritiků, průvodců vína s krátkým popisem a systémem hodnocení. Toto hodnocení pak pro lepší orientaci a představu uvádíme i u konkrétních vína.

 

GAMBERO ROSSO - 

Nejdůležitější italský průvodce vínem, který každoročně zveřejňuje a poskytuje komplexní vhled do italské vinařské scény. Systém hodnocení je téměř legendární a spočívá v udělování 1 až 3 skleniček, kdy už to, že se dané víno dostane do tohoto průvodce a je mu udělena alespoň jedna "sklenička" znamená, že víno je nadprůměrně dobré.

1 sklenička - DOBRÉ VÍNO

2 skleničky - VELMI DOBRÉ VÍNO

3 skleničky - ŠPIČKOVÉ VÍNO DANÉ KATEGORIE

Hodnocení spočívá ve slepé ochutnávce nezávislými špičkovými odborníky. Průvodce je k dispozici v italském, anglickém a německém jazyce.

 

THE WINE SPECTATOR -    50-100 

The Wine Spectator je jedním z největších a nejvýznamnějších publikací, zabývajících se vínem v severní Americe. Společnost byla založena v San Diegu v roce 1976, nyní má centrálu v New Yorku a každoročně publikuje okolo 15 čísel a zároveň pravidelně aktualizují své webové stránky V každém z čísel pak uvádí 400-1000 recenzí vína skládajících se z hodnocení i textového popisu k ochutnávce.

Ochutnávky probíhají naslepo a hodnotí se na 100-bodové stupnici. Tým hodnotitelů se skládá z mezinárodně uznávaných kritiků vín.

 

WINE ENTHUSIAST -    50-100

Americký časopisa o víně "Wine Enthusiast Magazine" byl založen v roce 1988 bratry Adamem a Sybilem Strumovými a je jedním z nejčtenějších publikací o víně ve Spojených státech. Wine Enthusiast je světovým lídrem v oblasti vinného příslušenství, skladování, vzdělávání a cestování za vínem. Do dnešního dne publikoval více než 300 milionů katalogů, provozuje několik internetových stránek a své produkty dodává do maloobchodních prodejen pro celých Spojených státech Amerických. 

Hodnocení uvádí na 100-bodové stupnici a dále uvádí ocenění "Wine Enthusiast Choice", "Best Buy" a "Cellar Selection"

 

I VINI DI VERONELLI -    50-100

"Veronelli ', jak je tento průvodce nazýván ve zkratce, je hned za Gambero Rosso, nejdůležitějším italským průvodcem vína, který se zaměřuje hlavně na italská vína. Jeho zakladatelem je Luigi Veronelli a je znám jako jedna z ústředních postav propagace italského jídla a vína. Přes humanitní vědy a filozofii se dostal k vínům a gastronomii a spolupracoval s nejvýznamějšími italskými šéfkuchaři. Poté co v roce 2004 zemřel, pokračují v jeho práci Gigi Brozzoni a Daniel Thomasen. 

Tento průvodce se vydává jako ročenka a má kolem 850 stran, kde jsou vína rozdělena do jednotlivých cenových kategorií a čtenáři se můžou dočíst spoustu zajímavých věcí o odrůdách, vinicích, vinohradnictví a mnoho dalšího.

Hodnocení uvádí na 100-bodové stupnici.

 

THE WINE ADVOCATE -    50-100

Robert M. Parker  je bezpochyby nejdůležitějším vínařským kritikem na světě. Od svého prvního vystoupení v roce 1975, když ovlivnil svět vína, je jehoj vliv zázadní jako žádného jiného novináře. Slavné Parkerovi body mohou dokonce rozhodnout o úspěchu či neúspěchu vína. Působí převážně v USA a spolu se svým degustačním týmem provádí v The Wine Advocate jedny z nejspolehlivějších hodnocení vín.

Hodnocení uvádí na 100-bodové mezinárodní stupnici.

 

LE GUIDE DE L`ESPRESSO -    12-20

L`Espresso je známý italský časopis založený v roce 1955 a zabývá se především postřehy z politiky, ekonomie a kultury. Jednou ročně pak vydává ročenku o přibližně 800 stranách a můžeme se v něm dočíst informace o téměř 2000 vinařství a více než 8000 vínech.

Hodnocení provádí na stupnici od 12 do 20 a využívá i půlené hodnoty.

 

BIBENDA -    

Bibenda patří společně s Gambero Rosso, Veronelli a L`Espresso k hlavním vinařským průvodcům v Itálii. Je vydávána asociací italských someliérů ( L`Associazione italiana sommelier - zkratka AIS). AIS si dala za cíl kvalifikovat profesionální postavu someliéra, posilovat kulturu vína a hrát hlavní roli ve vzdělávání. Spojuje v sobě názory špičkových italských someliérů a poskytuje možnost nahlédnout do obrovské rozmanitosti italské kultury vína.

ISA svoji činnost a osvětu začala prostřednictvím pravidelného zveřejňování článků v různých odborných časopisech, které se tématicky alespoň částečně dotýkali vína a všeho s ním spojeným. Až teprve v dubnu roku 1994 vydává svůj časopis "The Italian Sommelier", která v roce 2007 změnil jméno na "DeVinis" a v roce 2011 definitivně přechází do on-line verze. V roce 2014 pak vydává časopis "Bibenda"

Hodnocení provádí pomocí hroznů a to ve škále od 1 do 5 s tím, že hodnocení 5 hroznů odpovídá 3 skleničkám v hodnocení Gambero Rosso.

 

VINIBUONI D`ITALIA TOURING EDITORE -    

Přibližně 800 stánková ročenka Vinibuoni se zabývá převážně hodnocením italských vín napříč celou Itálií. Zajímavé však je, že se jako jedna zmála zmiňuje i o vínech ze sousedního Slovinska a Chorvatska

Pro hodnocení využívá systém hvězd a to od jedné do čtyř.