Primitivo
Primitivo je klíčovým červené víno regionu Apůlie. Kromě suchých vín, existuje také sladká verze: Primitivo di Manduria Dolce Naturale. Primitivo je přirozeně tmavá odrůda, z které jsou vyráběny vína intenzivní chuti a barvy. Původ Primitivo di Manduria je datován do roku 1974 a patří k nejstarším 15 DOC v Itálii. V roce 2010 se přirozeně sladká verze vína Primitivo di Manduria Dolce Naturale stala v Apůlii první DOCG apelací. Toto sladké červené víno se vyrábí pouze v klimaticky stabilnějších ročnících, které umožňují hrozny sušit přímo na vinicích. Odruda primitivo se do Apulie pravděpodobně dostala z druhé strany Jadranu, přesněji z dnešního Chorvatska. První doklady o této jedinečné odrůdě pochází z druhé poloviny 17 stol., kdy si Don Philip Fancesco všiml na svých vinicích odrůdy, které dozrávala dříve než ostatní a plodila velmi tmavé, sladké a chutné hroznové víno. Tato réva byla v té době nazývána Zagarese, a on ji pojmenoval "Primitivo", termín odvozený z latinského Primativus v překladu „první co dozrává“. Analízou D.N.A je dokázaný společný původ s odrůdami Zinfandel (Kalifornie) a chorvatskou Plavac Mali a Dobričić.
Párování k pokrmům:
Víno Primitivo se hodí k pečeným a grilovaným červeným masům, těstovinám s masovými omáčkami a zrajícím sýrům. Teplota podávání 18 ° - 20 ° C.
Proč nakoupit u WINE EMOTION:
Skvělé ceny, srovnatelné s italskými! Všechna vína máme skladem! Doručení do 48 hodin!
Wine Emotion vytvořila sekci věnovanou prémiovým vínům, pocházejícím z nejlepších a nejrespektovanějších vinařství v Itálii. Kupte si ta nejlepší italská vína přímo z pohodlí vašeho domova.
Vína s nejlepším poměrem kvality a ceny dle týmu Wine Emotion
Pikantní aroma se obvykle nachází v komplexních vínech. Anýz, skořice, hřebíček, lékořice, muškátový oříšek, zázvor, pepř, vanilka, šafrán
Jedná se o skutečnou strukturu vína, která může být vnímána vizuálně i jako chuť. Je dána větší nebo menší přítomností látek pochazejících z hroznů, nebo vzniká při procesu vinifikace.
Jedná se o pomalý proces zrání, při němž víno dosáhne své plné chuťové kapacity. Ve skutečnosti víno nestárne, ale zraje.
V bílých vínech se můžou vyskytovat aroma meruňky, ananasu, banánu, kdoule, citrusů, exotického ovoce. V červeném víně pak aroma třešně, jahody, rybízu, maliny, ostružiny, švestky